Albert Engströmsspelen i Hult

Albert Engströmsgården är belägen i Hult, en mil öster om Eksjö. Här finns en friluftsteater i en underbar och naturskön miljö. Under två spelhelger på sommaren spelar Hultamatörerna sina egna spel som bygger på Engströms texter. Dessa spel för oss tillbaka i historien och beskriver hur det var i Hultbygden förr. Man använder småländs dialekt, vilket gör föreställningarna äkta och levande.

Högtalaranläggning ger möjlighet att följa spelen från alla platser. Servering, kiosk, souvernirförsäljning, hemslöjdslotteri, fri parkering.

"Husförhöret"

Husförhöret är ett knipslugt småländskt lustspel i äkta Albert Engströms anda med många anekdoter från hans produktion. I spelet förekommer ett andligt och ett världsligt husförhör med många kluriga vändningar, som dock reder ut sig till slut. Spelet är skrivet av Engströmsspelens mångårige regissör Sigfrid Ericsson.

Scenbild från "Husförhöret"
Scenbild från "Husförhöret"


"Fattigstugan"

Fattigstugan är Albert Engströms klassiska berättelse från sitt barndoms Hult. Med tillägg och scenbearbetning av Einar Karlén. Handlingen börjar på Hults järnvägsstation och sedan får vi följa den tolvåriga Albert på hans färd till fattigstugan med en julkorg till de fattiga och arma hjonen, via ett besök i Frickens affär och möte med orginalet "Monken" på Hultsmon. Efter sitt besök i fattigstugan träffar Albert Kalle Stolpe, som hade tänkt övernatta i fattigstugan hos sin far. Som slutscen får vi en glimt från julafton i fattigstugan.


Scenbild ur "Fattigstugan"
Scenbild ur "Fattigstugan"

 

"Johannes"

Albert Engström har i ett kapitel i en av sina många böcker skildrat Johannes, Smålands starkaste karl, liten till växten men med hela Smålands energi samlad i sin seniga kropp. Spelet om Johannes är skrivet med Engströms berättelse som grund, ett spel som luktar snus och brännvin och ånglokens stenkolsrök men även med en doft av den fina världen och av lavendelkvisten vid kyrkobesöket. Och från Johannes egen trädgård doftar det ringblommor och pioner. Orden är Albert Engströms: "Johannes är en av de hederligaste människor jag någonsin träffat."

 

"Nödåret"

Nödåret är en sannskildring från de svåra missväxtåren på 1860-talet. Einar Karlén har från gamla sockenprotokoll på ett levande sätt skildrat det dåtida livet i Hult, med planeringen av järnvägsbygget Nässjö - Oskarshamn, samt emigrationsfebern som växte p g a rådande arbetslöshet och fattigdom. Vi får följa livet i bygden alltifrån kyrkstämman i sockenstugan, rallarnas inträde i bygden, sista aftonen i den torftiga torparstugan och till amerikaresenärernas avfärd från kyrkbacken i Hult.

Scenbild ur "Nödåret"
Scenbild ur "Nödåret"